Hispalab, l’associació dels Living Labs espanyols en marxa

Al final de la reunió es va decidir crear l’Associació Espanyola de Living Labs , Hispalab. Citilab va ser el lloc de trobada per a més de 20 Living Labs de tot l’Estat, que van tenir un primer contacte i van poder presentar els seus respectius projectes a la resta de membres de la Xarxa.

Una vintena de Living Labs reconeguts a l’Estat espanyol per la European Network of Living Labs es van reunir el passat 10 de juliol al Citilab per avançar en la creació de l’ espai hispà d’innovació basat en usuaris, aprofitant la propera presidència espanyola a Europa.

A la reunió no hi van faltar els centres d’innovació catalans, que ja compten amb l’experiència de més d’un any de treball conjunt sota la marca CatLab.

La constitució d’Hispalab es veu en gran part com un revulsiu a la crisi en clau d’innovació i a l’hora com una gran oportunitat de futur pel pais, on els Living Labs poden obrir la innovació a un ventall de institucions i col·lectius molt mes ampli que els models d’innovació fins ara dominants, i basat exclusivament en l’anomenada Triple Helix, universitats, adminstració publica i gran empreses.

La reunió va comptar amb la participación tant del Govern espanyol, amb la figura de la subdirectora de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Maria José Barragán, com del català , amb Ignasi Bonet, director de programes de Living labs de la STSI.

Espais comuns de treball

Entre els LLs presentats, podriem destacar el Living lab de Salud de Andalucia, una ampla plataforma dels principals actors en l’ambit de salut d’aquesta comunitat autonoma, gestinat per la Fundació iAvante. També Zaragoza Living lab, que promou la transformación urbana la Milla Digital en aquesta ciutat, projecte semblant al 22@ de Barcelona. O el projecte de Red de Cuidadoras de la Fundació i2BC de la Consejeria de Innovació de la Junta de Andalucia en el ambit de la dependencia.

Salut, Discapacitat, Medias, entorns urbans i també els rurals, són les àrees de treball principals on es concentra la recerca d’aquests centres d’innovació, tot i que en el món de l’empresa i la dinamització de comunitats destaquen també diveeses iniciatives. Dins dels espais d’innovació oberta, Citilab va donar a conèixer a la resta de membres el seu model basat en la capacitat innovadora dels ciutadans, en complicitat amb empreses, grups de recerca i fortes arrels en el teixit social local, dintre de la xarxa catalana de Livings lab, CATLAB.

El trampolí de la presidència europea

La pròxima presidència espanyola durant el primer semestre del 2010 presenta una gran oportunitat per extendre i consolidar Hispalab i tota la ENoLL, la Xarxa Europea de Living Labs. En aquest marc, el proper octubre es la data en la que tindran lloc els primers tallers i reunions operatives s’extendrà la zarza de contactes i s’iniciaran les accions per donar més visibilitat a l’Associació, tant a nivell nacional com europeu.

D’aquesta manera Hispalab es pot considerar el primer pas tangible per la creació d’un espai comú d’innovació basat en l’usuari, on compartir les millors experiències, canalitzar dubtes i establir una metodología específica.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Citilab, Cornellà, LivingLabs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s